یکی از سیستمهای پرکاربردی که در فضاهای تجاری، اداری و مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد، داکت اسپلیت است. استفاده از داکت اسپلیت تنها محدود به فصل گرما نیست و برای فصل سرما هم میتوان از آن استفاده کرد.
یکی از سیستمهای پرکاربردی که در فضاهای تجاری، اداری و مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد، داکت اسپلیت است. استفاده از داکت اسپلیت تنها محدود به فصل گرما نیست و برای فصل سرما هم میتوان از آن استفاده کرد. داکت اسپلیت از دو بخش اصلی کندانسور و هواساز ساخته شده است. هر کدام از این بخشهای دارای قطعاتی هستند که فعالیت یکپارچه آنها منجر به فعالیت داکت اسپلیت خواهد شد. اگر سیستم سرمایشی و گرمایشی منزل یا محیط کارتان داکت اسپلیت است، قطعا با مشکل نشتی آب داکت اسپلیت مواجه خواهید شد.
بخش کندانسور شامل فن، دینام، پروانه، کمپرسور و... است و بخش هواساز آن شامل دینام، فیلتر، سینی، کویل و... میباشد. هواساز داکت اسپلیت به صورت توکار نصب میشود و توسط کانال به بخشهای مختلف راه پیدا میکند.
عملکرد داکت اسپلیت برای خنک کردن محیط مشابه کولرگازی است، برای گرم کردن محیط هم این دستگاه با گردش آب گرم درون لولهها موجب گرم شدن محیط خواهد شد.
انواع داکت اسپلیت
داکت اسپلیتها با توجه به عملکردی که دارند به دو دسته معمولی و اینورتر تبدیل میشوند. نوع معمولی آن دارای موتوری با دور ثابت است و میزان دما قابل تغییر نخواهد بود. بدین ترتیب دمای آن کم و زیاد نخواهد شد. اما نوع اینورتر آن موتوری با دور متغیر دارد، بدین ترتیب میتوان به راحتی دمای آن را کم و زیاد کرد و تغییر داد.
استفاده از سیستمهای تهویه مطبوع در مقایسه با سایر سیستمهای تهویه، مزایای بسیاری دارند. فیلتر برای پاکسازی هوا، قیمت و کارایی مناسب و... از مزایای مهمی هستند که باعث شده بیشتر افراد به سمت خرید داکت اسپلیت روی آورند.
اما داکت اسپلیت هم مانند هر سیستم تهویه دیگری دچار نشتی آب و دیگر مشکلات خواهد شد. اما چگونه میتوان از نشتی آب داکت اسپلیت جلوگیری کرد؟
در واقع برای حل این مشکل ابتدا باید به دنبال آن باشید که علت نشتی چیست. بعد از پیدا کردن علت نشتی آب میتوان نسبت به برطرف کردن عیب آن، اقدام کنید. در ادامه این بلاگ قصد داریم تا با علل نشتی آب داکت اسپلیت بیشتر آشنا شوید. بدین ترتیب میتوانید با شناخت علت آن راه حل مناسبی را برای بهبود این شرایط در نظر بگیرید.
علل نشتی آب داکت اسپلیت
اگر سیستم سرمایشی و گرمایشی منزل یا محیط کارتان داکت اسپلیت است، قطعا با مشکل نشتی آب داکت اسپلیت مواجه خواهید شد. اما نشتی آب از داکت اسپلیت به هیچ عنوان بی دلیل نیست. برای حل این مشکل ابتدا بهتر است با دلایلی که میتواند موجب نشتی آب داکت اسپلیت شود آشنا شوید:
مسدود بودن شلنگهای خروجی
بسته شدن و مسدود شدن مسیر آب در شلنگ خروجی یکی از رایجترین دلایل نشتی آب داکت اسپلیت است. این شلنگ آب خروجی را از داکت اسپلیت بیرون میکند. رفع انسداد، تعویض شلنگ خروجی، کمک گرفتن از کارشناسان و نصاب داکت اسپلیت میتواند راه حل مناسبی برای این مشکل باشد.
باز شدن درین
اگر بعد از گذشت مدت زمان طولانی، درین باز شود قطعا نشتی آب رخ خواهد داد. در این شرایط چکه کردن آب از تهویه مطبوع داکت اسپلیت بسیار عادی میباشد. بستن درین میتواند یک راه حل خوب برای قطعی نشت آب از داکت اسپلیت باشد.
درست نصب نشدن یونیت داخلی و تراز نبودن آن
یکی از رایجترین دلایلی که موجب نشتی آب و چکه کردن آب از داکت اسپلیت میشود، عدم نصب درست یونیت داخلی و عدم تراز بودن آن است. اگر یونیت داخلی به صورت تراز نصب نشود آب از درون یونیت رد شده و وارد درین نمیشود.
برای حل این مشکل نصب صحیح و درست یونیت داخلی و تراز کردن آن توسط کارشناسان و نصاب داکت اسپلیت میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
عایق نبودن لولههای انتقال آب
در بسیاری از مواقع نشت آب از درون لولهها به دلیل عایق نبودن آنها میتواند موجب مشکل بزرگی شود. در صورتی که نکات مربوط به عایقبندی رعایت نشود امکان یخ زدن آب وجود دارد. بدین ترتیب با با گرم شدن هوا یخ موجود شروع به چکه میکند. این موضوع میتواند موجب نشتی آب از داکت اسپلیت شود. تنها راه حل این مشکل استفاده از لولههای عایق برای جلوگیری از یخ زدن و نشتی آب است.
یخ زدن یونیت داخلی
اگر یونیت داخلی یخ بزند بعد از مدتی شروع به گرم شدن میکند. به دلیل آب شدن یخ محفظه پر شده و منجر به نشتی آب خواهد شد.
بررسی یونیت داخلی و تعویض یونیت داخلی میتواند یک راه حل مناسب برای این مشکل باشد.
سوراخ اواپراتور
یکی از مشکلات رایجی که در داکت اسپلیتها وجود دارد، سوراخ شدن اواپراتور است. همانطور که میدانید در فصول سرد سال آب گرم درون کویل به گردش در میآید. در صورتی که از آلیاژ نامرغوب در ساخت کویل استفاده شود، به مرور زمان دچار نشتی و سوراخ خواهد شد. این مشکل میتواند منجر به خروج آب داکت اسپلیت به بیرون شود.
تعویض کویل آب گرم و استفاده از یک کویل با کیفیت میتواند تنها راه حل برطرف کردن این مشکل باشد.
کاهش گاز مبرد داخل داکت
در بسیاری از مواقع به دلیل کم بودن گاز مبرد ممکن است نشتی رخ دهد. به دنبال این موضوع سرعت انتقال آب بسیار کند میشود و آب درون لولهها یخ میزند. بعد از گذشت مدتی این یخها شروع به آب شدن میکنندو نشتی از داکت اسپلیت بیشتر میشود.
خرابی لولههای ورودی
یکی از نشتی آب داکت اسپلیت، خرابی یا مشکل در لولههای آب گرم است. زمان ورود آب به درون لولهها، آب چکه کرده و موجب خیس شدن فضای اطراف داکت خواهد شد.
چک کردن لولههای ورودی آب گرم، تعویض قطعات زنگ زده و معیوب، بررسی شیرهای ورودی، تعمیر و تعویض شیرهای ورودی، کمک گرفتن از کارشناسان میتواند راه حل مناسب و درستی برای جلوگیری از نشتی آب باشد.
پیشگیری از مشکل نشتی آب داکت اسپلیت
داکت اسپلیتها معمولا دوبار در سال باید سرویس شوند. این دوبار در زمان تغییر فصل و استفاده از عملکرد تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی آن است. سرویس شدن داکت اسپلیت علاوه بر اینکه میتواند موجب افزایش کارایی و راندمان آن شود، مصرف انرژی را هم کاهش میدهد. هرچه فیلترها آلودگی بیشتری داشته باشند، داکت اسپلیت برای گرم کردن یا سرد کردن محیط داخلی فشار بیشتری را تحمل میکند. بدین ترتیب مصرف انرژی افزایش پیدا میکند.
به طور خلاصه پیشگیری از مشکل نشتی آب داکت اسپلیت به شرح زیر است:
- شست و شو و تعویض فیلترها هر یک ماه یکبار باید انجام شود.
- برای لولهها باید از عایق استفاده شود.
- برای افزایش راندمان و کارایی، تنظیم دما باید درست انجام شود.
- در زمان مشخص نسبت به شارژ گاز دستگاه اقدام شود.
رفع نشتی داکت اسپلیت
یکی از مشکلات داکت اسپلیتها، نشتی آب است. همانطور که در این بلاگ به آن اشاره کردیم، آب به صورت قطره قطره یا به صورت ریزش شدید میتواند از دستگاه خارج شود. شاید در زمان روشن بودن داکت اسپلیت یا در زمان خاموش بودن دستگاه نشتی آب شکل بگیرد. اما مهمتر از همه آن است که بتوان از نشت آب داکت اسپلیت جلوگیری کرد. در این بلاگ سعی کردیم تا دلایل نشتی آب داکت اسپلیت را به همراه راهحل آن مورد بررسی قرار دهیم. اما در نهایت باید برای تعمیر و سرویس داکت اسپلیت به کارشناسان و نصاب آرتانسیم تولیدکننده انواع داکت اسپلیت چیلر و فن کویل مراجعه کنید تا با سرویس دورهای آن، از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنند.