در این مقاله قرار است تا به بررسی و مقایسه سیستم VRF با دستگاه داکت اسپلیت بپردازیم و شما خوانندگان محترم را با این دو دستگاه و کارایی آنها بیشتر آشنا کنیم.
داکت اسپلیت و سیستم VRF سیستم پیشرفته ی نوع از کولر گازی اسپلیت هستند. در بسیاری از پروژههای تهویه مطبوع، بخصوص ساختمانهای مسکونی یکی از گزینه های انتخابی برای افراد می باشند.
قبل از هر چیز بهتر است نحوه عملکرد این دو سیستم را بررسی کنیم و مکانیزم کاری داکت اسپلیت و دستگاه VRFرا در ادامه از نظر بگذرانیم. برای نوشتن مقاله "مقایسه داکت اسپلیت با سیستم VRF" از سایت تخصصی آرتانسیم کمک گرفته ایم.
نحوه کارکرد داکت اسپلیت
نحوه کارکرد داکت اسپلیت، کاملا مانند کولرهای گازیِ اسپلیت است. البته با این تفاوت که هوای سرد و گرم خروجی از یونیت داخلی، از راه کانال کشی در فضاهای مورد نظر توزیع میشود. از آنجا که داکت اسپلیت هم ظرفیت برودتیِ زیادی دارد، توانایی این را دارد که به ازای هر یونیت، متراژ بیشتری را پوشش دهد.
اجزای داکت اسپلیت
داکت اسپلیت شامل دو یونیت مجزا است که شامل موارد زیر است:
- داخلی (هوارسان) شامل شیر انبساط، اواپراتور هوایی و فن دمنده
- خارجی (کندانسینگ یونیت) شامل کمپرسور و کندانسور
یونیت خارجی که بیرون از ساختمان و در فضای آزاد نصب میگردد. گاز مبرد را بوسیله کمپرسور متراکم می کند. سپس از تقطیر یا چگالش درکندانسور هوایی، مایع مبردِ حاصل را به سمت یونیت داخلی که در درون سقف کاذب قرار گرفته، پمپاژ می کند.
مبرد بعد از عبور کردن از شیر انبساط، با دمایی پایین وارد لوله های کویل اواپراتور می گردد. درنتیجه باعث کاهش دمای هوای عبوری میشود. در آخر هم، جریان هوای خنک خروجی، از یونیت داخلی و از راه مسیری کانال کشی در فضاهای مختلفِ داخل ساختمان توزیع می گردد.
آشنایی با کارکرد VRF
VRF مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow است و سیستمی است که اساس و پایه عملکردش مانند کولر گازی اسپلیت است البته با این تفاوت که تمام یونیتهای داخلی از یک یونیت خارجی مشترک تغذیه میکنند.
کلمه VRF یعنی سیستمی که در آن جریان مبرد قابل کنترل است و به لحاظ کلیت نحوه عملکرد این سیستم مشابه داکت اسپلیت است اما با این تمایز که این دستگاه هوشمندتر است و قابلیت داشتن چند یونیت داخلی در ظرفیت و مدلهای متفاوت و مختلف را هم دارد.
همزمان با پیشرفت تکنولوژی سیستمهای تهویه مطبوع هوشمند هم روانه بازار شدند. این سیستمها در کنار کنترل و مدیریت دقیق دما کم مصرف هم هستند و این مورد از مزیت آنها میباشد.
لازم به ذکر است که کمپرسوراستفاده شده در این سیستمها اغلب از نوع اسکرال (ثابت) و روتاری «Rotary» همراه با تکنولوژی اینورتر هستند و بعضی از مدلهای آن هم دارای دو و یا سه کمپرسور در یک یونیت خارجی میباشند.
تفاوت کارکرد اسپلیت با vrf
در دستگاه داکت اسپلیت، یونیت داخلی از نوع کانالی است، یعنی تنها این مدل از یونیت داخلی به دستگاه نصب میشود. اما در یک سیستم VRF میشود از چند یونیت داخلی متفاوت مانند یونیت داخلی کانالی، ایستاده زمینی، کاستی و دیواری با ظرفیتهای متفاوت استفاده کرد. در حقیقت این سیستم مدل پیشرفتهتر دستگاههای چند پنله قدیمی است.
ظرفیت های داکت اسپلیت و vrf
از موارد بارز دیگر این سیستم، نداشتن محدودیت در ظرفیت است زیرا یونیتهای خارجی این دستگاه میتوانند به هم وصل شده و متناسب با ظرفیت مورد نیاز پروژه نصب گردند.
تامین همزمان سرمایش و گرمایش هم از دیگر ویژگی مهم دستگاه VRF است و این بدین معنا میباشد که اگر یونیت داخلی یک اتاق در فصل پاییز در حال خنک کردن اتاق باشد، یونت داخلی نصب شده در اتاق دیگر میتواند آن اتاق را گرم کند.
این قابلیت فقط در این سیستم دیده میشود. درحقیقت با مصرف برق، سرمایش و گرمایش همزمان را فراهم میکند. در ضمن، در سیستم VRF حداکثر طول لوله کشی برای یک یونیت داخلی برابر با 225 متر و حداکثر فاصله عمودی بین یونیتهای داخلی و خارجی حدودا 110 متر میباشد.
مقایسه داکت اسپلیت و VRF
در ادامه این مطلب شما میتوانید مقایسه بین دو سیستم داکت اسپلیت و VRF را مطالعه کرده و اطلاعات لازم در ارتباط با کارایی، هزینههای اجرایی و غیره را در این حیطه کسب کنید.
در ارتباط با کنترل مستقل دما لازم است بدانید که داکت اسپلیتها این آیتم را ندارند اما در سیستم VRF این تکنولوژی وجود داشته و قابل اجرا میباشد.
مصرف برق در داکت اسپلیتها بسیار بالاتر از سیستمهای VRF است و بنابراین خریداری و استفاده از دستگاه VRFهزینه برق مصرفی شما را در قیاس با داکت اسپلیت کاهش میدهد.
خوشبختانه هم در داکت اسپلیت و هم در سیستم VRF قابلیت استفاده از کویل آب گرم وجود دارد. کمپرسور اینورتر هم در هر دوی این سیستمها وجود داشته و اجرایی است.
قابلیت نصب یونیت داخلی
به لحاظ وجود قابلیت نصب چند یونیت داخلی، تنها درسیستم VRF میتوان این گزینه را به شکلی عملی داشت ولی در داکت اسپلیت این امکان وجود ندارد.
سرمایش و گرمایش هم زمان نیز تنها در سیستم VRF وجود داشته و عملا دستگاه داکت اسپلیت فاقد آن است.
به لحاظ قیمت لازم است یادآوری شود که به دلیل وجود تکنولوژی پیشرفتهتر در سیستمهای VRF و وجود آیتمهای بیشتر قیمت این سیستم هم بالاتر از داکت اسپلیتها میباشد اما هزینه اجرایی در داکت اسپلیت به مراتب پایینتر از سیستم VRF است.
تفاوت داکت و vrf در اجرا
سیستم VRF در مقایسه با داکت اسپلیت نیاز به دقت بیشتری در اجرا دارد و در حقیقت برای اجرای لوله مسی سیستم VRF باید ملاحضات لازم که مطابق با استانداردهای شرکت سازنده است لحاظ شود. حداکثر طول لوله کشی بین برنچها را باید در زمان طراحی در نظر بگیرید. همچینین قطر لولهها و تعداد شاخههای خروجی از یک انشعاب از جمله مواردی است که باید در زمان طراحی توسط متخصصان مربوطه درنظر گرفته شوند. بنابراین، همانطور که واضح است اجرای سیستم VRF کاری است کاملا تخصصی و نیازمند به مهارتهای ویژه و حرفهای.
اسپلیت مناسب تر است یا vrf
انتخاب هر یک از این سیستمها بستگی به پروژه موردنظر کاربر دارد. اگر پروژه بزرگ است و به تعداد زیادی یونیت داخلی نیاز است. قطعا دستگاه داکت اسپلیت مستقل پیشنهاد نمیشود، چون تعداد بسیار زیادی یونیت خارجی باید جانمایی شوند.
از سوی دیگر مصرف انرژی برق اینگونه پروژهها با بکارگیری چند دستگاه داکت اسپلیت مقرون بصرفه نمیباشد، بنابراین استفاده از سیستم VRF مناسب تر است.
در نهایت، انتخاب یک سیستم تهویه مطبوع متناسب با کاربری و حجم پروژه نیاز به دانش و تخصص مشخصی دارد. تمامی این محاسبات سبب می گردد تا از بروز اشتباه و تحمیل زیان مالی به کارفرمایان جلوگیری گردد.